A A A

Problemele de integrare socială şi participare a romilor la viața publică în atenţia avocatului parlamentar Tudor Lazăr

La 20 iunie 2013  avocatul parlamentar Tudor Lazăr  a participat la masa rotundă privind realizarea Hotărîrii Guvernului Nr.494 de susţinere a populaţiei rome din Republica Moldova în perioada anilor 2011-2015.

Evenimentul şi-a propus să discute problemele de integrare socială şi participare a romilor la viața publică a regiunii, precum și să identifice rolul autorităților locale în integrarea socială a comunității rome din Găgăuzia. La lucrările mesei rotunde au participat reprezentanți ai autorităţilor publice locale, ai comunităţii romilor şi sectorului non-guvernamental din regiune.La acest eveniment a fost prezent Başcanul Găgăuziei Mihail Formuzal şi Consilierul pentru drepturile omului din Oficiul ONU Moldova, Claude Cahn.

Başcanul Găgăuziei Mhail Formuzal a salutat deschiderea acestei mese rotunde menţionînd importanţa acesteia pentru populaţia din regiune, subliniid disponibilitatea Comitetului Executiv al Găgăuziei de a susţine iniţiativile şi propunerile celor prezenţi îndreptate spre întegrarea socială a populaţiei rome în societate. Claude Cahn a susţinut iniţiativele Guvernului Republicii Moldova îndreptate spre integrarea romilor în societate.

În alocuţiunea sa de salut avocatul parlamentar Tudor Lazar a accentuat că deși romii se confruntă cu marginalizare, totuși ei au reușit să facă pași fermi în procesul de incluziune socială. Este necesar ca celelalte etnii să depăşească stereotipurile înrădăcinate în societate  recunoscînd romii ca o parte prețioasă a culturii europene. Pe parcursul anilor, populația romă din  Republica Moldova, împreună cu celelalte popoare locuitoare în ţara noastră, formează  bogăția  comună a acestui plai. Ombudsmanul consideră că un prim pas ar fi antrenarea copiilor romi în procesul educaţional. Accesul la învăţămînt, realizat, dar în primul rînd conştientizat  ca necesitate de înşişi romi, este o cale optimă pentru integrare şi realizarea şanselor egale.

Potrivit Constituției, indiferent de criteriile de care dispunem, suntem egali și toți în egală măsură, trebuie să ne bucurăm de șanse egale atît la muncă, la educație, la servicii sociale, culturale și economice, cît și de drepturile politice. Problemele cu care se confruntă această minoritate etnică, au atras atenția organizațiilor internaționale, ceea ce a făcut ca întru realizarea drepturilor și libertăților lor, să fie create sisteme fiabile de protecție a drepturilor, de promovare a toleranței și de  schimbare a atitudinii față de acest grup minoritar, recunoscând în mod expres că romii au aceleași drepturi ca orice alt cetățean.