A A A

AVOCATUL COPILULUI

Avocatul Copilului

Vizita de lucru in Judecătoria și Procuratura Criuleni

La 10 iunie angajații Serviciului pentru protecția drepturilor copilului Tatiana Crestenco și Tamara Tentiuc au realizat vizită de lucru în Judecătoria și Procuratura Criuleni în scopul monitorizării procesului de audiere a minorilor în  condițiile prevederilor art. 1101 Cod de procedură penală.

În cadrul întîlnirii realizate în Judecătoria Criuleni discuțiile au fost purtate cu președintele instanței, Eugen Sănduța și șeful secretariatului, Lucia Negruță.

Spațiul destinat audierii minorilor a fost reparat în anul 2013 cu resursele financiare alocate din Strategia de Reformă a Sectorului de Justiție, în sumă de 28765,34 lei.

Camera de audieri este dotată cu cele necesare (canapea, scaune, cameră video, microfon), dar nu este utilizată deoarece in sala de ședințe nu a fost instalat un ecran pentru transmiterea imaginii video/audio.

Din lipsa spațiului în clădirea judecătoriei, camera de audieri este amplasată la primul etaj al clădirii, intrarea în spațiul de audieri se realizează prin sala de ședință unde urmează a fi instalat ecranul, aspect ce nu corespunde cerințelor privind amenajarea spațiului destinat audierii minorilor în condiții speciale.

În anul 2014 în Judecătoria Criuleni a parvenit o singură cauză penală unde minorul trebuia audiat în condiții speciale. Judecătorul de instrucție a realizat audierea minorului în condiții speciale în camera de audieri din cadrul Centrului internațional ”La Strada”.

Alte demersuri de audiere a minorilor în condiții speciale nu parvenit și au fost examinate de către judecătorul  de instrucție

Procurorul raionului Criuleni, Andrei Machedon, a explicat că doar în cadrul examinării unei singure cauze penale, la faza urmăririi penale, minorul a fost audiat în condițiile prevăzute de art. 1101 CPP.  Procedura de audiere a minorului a avut loc în spațiul special amenajat din cadrul Procuraturii r. Orhei. La procesul de audiere fiind atras în calitate de intervievator, psihologul din cadrul Serviciului de Asistență psihopedagogică din Orhei.

Numărul mic al audierii minorilor victime/martori în condițiile speciale a fost explicat de procuror prin faptul că organul de urmărire penală evită să se bazeze pe depozițiile minorilor, fiind cercetate alte probe și recurg la audierea minorilor în cazuri complexe.  

Explicația procurorului este una ne justificată în situația cînd atît reprezentanții judecătoriei cît și procurorul au menționat că indicele infracționalității în raionul Criuleni este în creștere, iar violența domestică este printre cele mai multe cauze penale examinate de organul de urmărire penală.