A A A

Reprezentanții Oficiului Avocatului Poporului - la conferința organizată de OSCE și APT privind prevenirea torturii

În perioada 3-4 decembrie 2018, Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, și șeful Direcției prevenirea torturii, Alexandru Zubco, au participat la Conferința internațională cu genericul „Consolidarea eforturilor pentru prevenirea torturii și altor forme de pedepse în contextul detenției imigranților”, care a avut loc la Milano, Italia.

Evenimentul organizat de OSCE/ ODIHR și Asociația pentru prevenirea torturii (APT) a avut ca scop  de a contribui la o mai bună cunoaștere și înțelegere de către reprezentanții mecanismelor naționale de prevenire a torturii (MNPT) și ai sectorului asociativ a atribuțiilor de  protecție a persoanelor private de libertate în regiunea OSCE, în contextul detenției imigranților.

La subiectul conferinței au vorbit Raportorul Special al ONU pentru tortură, Nils Melzer, președintele CPT, Mykola Gnatovskyy, reprezentantul MNPT din Italia, Massimiliano Bagaglini.

Sesiunile au cuprins discuții ghidate în cadrul a 4 grupe pe tematica: legalitatea reținerii imigranților și asigurarea accesului la drepturi și proceduri legale, returnare forțată; condițiile materiale de detenție; accesul la servicii medicale și sociale; detenția minorilor. In cea de-a doua zi, au fost continuate discuțiile din cadrul grupurilor de lucru pe segmentul interacțiunii, bunelor practici și provocărilor specifice realizării mandatului  MNPT.

Potrivit Comitetului Consiliului Europei pentru Prevenirea Torturii, în 2019 urmează a fi lansate standardele de detenție a imigranților. Organizatorii conferinței au vorbit despre necesitatea extinderii mandatului MNPT și asupra procesului de imigrare, recomandând mecanismelor naționale de prevenire a torturii să identifice și să se implice activ în acest proces anevoios.