A A A

AVOCATUL COPILULUI

Avocatul Copilului

Medicii pediatri vor putea soluţiona cu promptitudine problemele stringente ce ţin de protecţia sănătăţii copilului

Prin prisma misiunii supreme a Avocatului Poporului pentru protecția drepturilor copilului de a asigura respectărea drepturilor și a libertăților copilului, Maia Bănărescu a înaintat Prim-ministrului Republicii Moldova, Pavel Filip, un demers prin care susţine iniţiativa Ministerului Sănătăţii de a acorda dreptul de prescriere a medicamentelor compensate medicului pediatru din cadrul asistenţei medicale primare.

Guvernul a aprobat Hotărîrea nr. 1095 din 28 septembrie curent ,,Cu privire la modificarea şi completarea Hotărîrii Guvernului nr. 1372 din 23 decembrie 2005” (publicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova din 30 septembrie 2016, nr. 338- 341, art. 1186), prin care se extind anumite servicii medicale, se acordă mai multe drepturi, inclusiv medicilor pediatri, pentru a soluţiona cu promptitudine problemele stringent ce ţin de protecţia sănătăţii copilului.

Acordarea dreptului de prescriere a medicamentelor compensate medicului pediatru va contribui la iniţierea oportună a tratamentului, excluzînd necesitatea deplasării repetate la medicul de familie pentru prescrierea compensată a medicamentului.

Maia Bănărescu apreciază efortul Ministerului Sănătății şi al Guvernului Republicii Moldova de a facilita accesul copiilor la asistență medicală mai calitativă. 

Demersul Avocatului Poporului pentru protecția drepturilor copilului