A A A

AVOCATUL COPILULUI

Avocatul Copilului

Întâlnire cu elevii din satul Hârbovăț, raionul Anenii Noi

La data de 29 noiembrie curent, Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului, Maia Bănărescu împreună cu funcționarii Direcției drepturile copilului a Oficiului Avocatului Poporului s-au întâlnit cu elevii Liceul Teoretic „Ion Creangă”, s. Hârbovăț, r-nul Anenii Noi.

Ombudsmanul a ascultat opinia membrilor Consiliului Elevilor privind problemele identificate de ei în exercitarea drepturilor și despre activitățile de promovare a drepturilor copilului la nivel de liceu și comunitate, cât și despre modalitățile de identificare și comunicare a cazurilor de violență față de copii. Copiii au vorbit despre curricula școlară supraîncărcată, despre volumul impresionant a materialului care trebuie studiat pentru fiecare temă și la oricare disciplină, la fel și sarcina mare indicată pentru temele de acasă.

Maia Bănărescu a avut posibilitatea să poarte discuții și cu cadrele didactice de sprijin, participante la un seminarul de instruire zonal, despre probleme incluziunii educaționale a copiilor cu necesități speciale.

Totodată, șeful Direcției Drepturile Copilului Tamara Tentiuc, consultantul principal Dumitru Darea și consultantul superior Frunze Tatiana au discutat cu  elevii claselor a șasea, a șaptea, a zecea, a unsprezecea pe subiectul „Protecția față de abuz și neglijență”. Copii au fost informați despre tipurile de violență, modalitățile de adresare în cazul în care ei personal și/sau alți copii sunt victime ale abuzului și neglijenței.  Elevii au recunoscut că psihologul școlar i-ar ajuta în multe probleme ce îi îngrijorează, dar se sfiesc să se adreseze.

Elevilor le-au fost diseminate și transmise bibliotecii liceului materiale informative privind Ombudsmanul Copilului, Linia verde a Ombudsmanului „Telefonul Copilului” și Convenția ONU cu privire la drepturile copilului.