A A A

AVOCATUL COPILULUI

Avocatul Copilului

Funcția Avocatului Copilului - la 10 ani de la creare

Pe data de 22 aprilie curent se împlinesc 10 ani de la instituirea funcției de Avocat al Copilului. În 2008, la momentul amendării Legii nr. 1349, această funcție se numea Avocat parlamentar pentru protecția drepturilor copilului și fost exercitată de către Tamara Plămădeală. În prezent, în  condițiile Legii nr. 52, atribuțiile de apărător al copiilor sunt îndeplinite de către Avocatul Poporului pentru protecția drepturilor copilului, Maia Bănărescu.

Avocatul parlamentar pentru protecția drepturilor copilului, Tamara Plămădeală, s-a focusat în activitatea desfășurată pe probleme vizînd prevenirea abandonului școlar, situația tinerilor orfani și asigurarea lor cu locuințe, respectarea drepturilor copiilor în situație de risc și aflați în conflict cu legea, respectarea dreptului copilului la familie, dreptul la învăţătură, ocrotirea drepturilor copilului în instituţiile educative speciale, dezinstituționalizarea copiilor, problema aplicării violenței față de copii, respectarea drepturilor copilului la protecție socială. Problemele legate de respectarea drepturilor menționate, dar și altele au fost examinate în mai multe studii și rapoarte tematice elaborate de către avocatul parlamentar:

Analiza privind activitatea camerelor speciale pentru audierea minorilor victime/martori în condițiile prevederilor articolului 1101 Cod de procedură penală; Raportul tematic ”Respectarea dreptului la învăţătură a deţinuţilor/condamnaților minori din instituțiile penitenciare”; Raportul tematic: „Realizarea prevederilor Hotărîrii Guvernului Republicii Moldova nr. 732 din 16 septembrie 2013 cu privire la Centrul Republican de Asistență Psihopedagogică și serviciul raional/municipal de asistență psihopedagogică”; Raportul tematic: „Analiza situației pe țară privind documentarea copiilor cu adeverințe de naștere”;

„Analiza sistemului de protecție a copiilor în situații de risc și a celor rămași fără ocrotire părintească”; Raportele tematice: „Implementarea reformei structurale în învăţămînt”și ”Respectarea în mediul şcolar a dreptului copilului la sănătate”.

„Respectarea dreptului copilului la abitație în familie. Analiza situației existente în Republica Moldova prin prisma practicilor pozitive ale altor țări” a constituit tema conferinței internaționale desfășurate de avocatul către copilului Tamara Plămădeală, pe 4 octombrie 2013.

Mai multe probleme din  cele abordate de către Tamara Plămădeală au continuat să rămînă și în atenția Avocatului Poporului pentru protecția drepturilor copilului, Maia Bănărescu, care a început să-și exercite mandatul din luna aprilie 2016: documentarea copiilor, în special din stînga Nistrului; protecția copiilor rămași fără de îngrijire temporară a părinților; prevenirea delincvenței juvenile și asigurarea justiției prietenoase copilului; respectarea dreptului la educație, dezinstituționalizarea și incluziunea copiilor cu dizabilități, respectarea drepturilor copiilor cu dizabilități. Ombudsmanul copilului a mai fost preocupată de problema respectării dreptului la asistență medicală și socială a copiilor, prevenirea violenței și abuzului față de copii și protecția victimelor, alimentația copiilor în cadrul instituțiilor de învățământ preșcolar, protecția copiilor în situație de stradă, respectarea drepturilor copiilor aflați în detenție.

Problemele legate de asistența și protecția copiilor aflați în contact/ conflict cu legea precum și privind prevenirea delincvenței juvenile au constituit tema Conferinței internaționale ,,Reglementarea juridică a statutului copilului în contact/conflict cu legea” – 19 octombrie 2017, organizată de Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu. O atenție sporită Ombudsmanul acordă problemei respectării  dreptului copilului la opinie. Avocatul Poporului în cei doi ani de numire în funcție a avut trei forumuri de discuție cu copiii și numeroase întîlniri cu ei în diferit format și circumstanțe.

În anul trecut, Maia Bănărescu a realizat mai multe studii și rapoarte tematice în care a analizat situația în unele domenii mai problematice din sfera respectării drepturilor copilului, cum ar fi Raportul tematic „Respectarea drepturilor copiilor la nume și cetățenie”, „Raport cu privire la incluziunea socială a copiilor cu dizabilități senzoriale”, „Raportul tematic incluziunea socială a copiilor cu tulburări din spectru autist în Republica Moldova”, „Evaluarea situaţiei copiilor plasaţi în casele-internat pentru copii cu deficienţe mintale Orhei şi Hînceşti în proces de dezinstituţionalizare”;”Monitorizarea respectării drepturilor copilului în procesul de acordare a asistenței medicale de urgență prespitalicească”.

Pentru prima dată, în anul trecut, Ombudsmanul Copilului a prezentat la Comitetul ONU pentru drepturile copilului un Raport alternativ privind respectarea drepturilor copiilor în Republica Moldova, în care s-a referit la gradul de realizare a recomandărilor pentru țara noastră după evaluarea din 2009.

La 10 ani de la instituirea funcției de Avocat al Copilului mai există suficiente probleme legate de respectarea drepturilor copilului și implementarea Convenției ONU cu privire la drepturile copilului, susține Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu. În contextul împlinirii a 10 ani de la crearea funcției de Avocat al Copilului, Maia Bănărescu constată cu regret că mai multe probleme de acum 10 ani rămîn a fi actuale și în prezent, chemînd autoritățile să depună eforturi susținute pentru a asigura respectarea drepturilor copilului în conformitate cu prevederile Convenției ONU cu privire la drepturile copilului, intrată în vigoare pentru Republica Moldova acum 25 de ani.

Cu prilejul aniversării a 10-cea de la crearea funcției de Ombudsman al Copilului, Maia Bănărescu lansează o campanie „Eu am 10, tu ai 10”, în al cărui cadru va organiza mai multe activități și întîlniri cu copiii.