A A A

AVOCATUL COPILULUI

Avocatul Copilului

Forumul de discuție al Avocatului Poporului pentru protecția drepturilor copilului cu copiii și tinerii la a treia ediție

La 16 noiembrie 2017, Avocatul Poporului pentru protecția drepturilor copilului, a organizat, cu suportul UNICEF, un forum de discuție cu copiii la tema ,,Implicarea copiilor și tinerilor în monitorizarea recomandărilor Comitetului ONU pentru drepturile copilului”.

Acesta este cel de-al treilea eveniment inițiat de Avocatul Poporului pentru drepturile copilului în format de dialog deschis cu tineri și copii la diverse teme de actualitate. Forumul din 16 noiembrie asigură o continuitate a celor discutate anterior la întâlnirile Ombudsmanului cu tinerii și copiii în noiembrie anul trecut și în luna iunie anul curent, în al cărui cadru participanții și-au prezentat opinia privind cele mai încălcate drepturi și au vorbit cu reprezentanți ai unor autorități publice despre problemele cu care se confruntă.

La forum au participat 40 de copii şi adolescenţi din 20 de instituţii de învăţămînt din diferite localităţi ale ţării (Chișinău, Bălți, Congaz, Lipoveni, Ștefan Vodă, Dondușeni, Soroca, Leova, Varnița, Tighina, Vulcănești), membri ai consiliilor elevilor dar și din cadrul Consiliului Național de Elevi, al Consiliului Național al Tineretului din Moldova și al Rețelei naționale a consiliilor locale de tineret.

În cuvântul de salut, Avocatul Poporului pentru protecția drepturilor copilului a menționat că, pentru Ombdusman, este important să fie alături de copii, să le audă vocea și să îi ajute ca vocea lor să fie auzită, iar forumurile desfășurate și activitățile realizate împreună cu copiii sunt un bun prilej de a le auzi opinia privind respectarea drepturilor pe care le au.

Desiree Jongsma, Reprezentantul UNICEF Moldova, a salutat forumul și a subliniat că, pe agenda UNICEF, implicarea copiilor în activități de monitorizare a respectării drepturilor este un punct important.

Prima sesiune a Forumului a fost dedicată temei de acasă realizată de copii de la ultima reuniune. Eleva Vlada Șimon de la Liceul „Mihai Viteazul” din Chișinău  a realizat, în școala în care învață, o monitorizare a opiniei copiilor referitor la respectarea drepturilor copiilor. Copiilor le-a fost propus spre completare un chestionar în care au avut de răspuns la întrebări legate de Avocatul Poporului pentru protecția drepturilor copilului, modalitatea de adresare la Ombudsman, dar și drepturile pe care le consideră cel mai des încălcate.

Elevele Maria Talmazan și Maia Ghidirim din Liceul Teoretic „Ștefan Vodă” din localitatea cu același nume au prezentat participanților planul de acțiuni privind realizarea drepturilor copilului la nivel local realizat de ele. Astfel, Maria și Maia au organizat o masă rotundă cu tematica ,,Rolul Avocatului Copilului în Republica Moldova”, au elaborat un chestionar prin care au identificat nivelul de respectare a drepturilor copilului în Liceul teoretic ,,Ștefan Vodă”, precum și mai multe traininguri de informare a elevilor despre cine este Ombudsmanul copiilor și care sunt atribuțiile acestuia.

La a doua sesiune a fost dezbătut subiectul implicării copiilor și tinerilor în monitorizarea recomandărilor Comitetului ONU pentru drepturile copilului. În acest scop, Maia Bănărescu a informat copiii despre recomandările Ombudsmanului făcute în cadrul raportului alternativ pentru Comitetul ONU pentru drepturile copilului. Barbara Jamar, șefa programului Protecție a Copilului UNICEF le-a vorbit participanților despre recomandările pentru autoritățile moldovenești avansate de către Comitetul ONU, urmare a audierii, în septembrie 2017, a Republicii Moldova la capitolul respectarea drepturilor copilului în țară. Audierea a avut loc în contexul implementării la nivel național a prevederilor Convenției ONU cu privire la drepturile omului, obligațiune a statului asumată în data de 25 februarie 1993, în urma ratificării Convenției.

De asemenea, cu tinerii și copiii a fost discutat un mecanism de monitorizare a  implementării de către autorități a recomandărilor Comitetului ONU pentru drepturile copilului. În cadrul a patru ateliere copiii au elaborat câte un plan de acțiuni legate de monitorizarea implementării recomandărilor privind nediscriminarea, respectarea interesului superior al copilului și a opiniei copilului, pedeapsa corporală, abuzul și neglijarea, exploatarea sexuală și abuzul sexual, drepturile copiilor cu dizabilități, educația, inclusiv formarea și orientarea profesională.

Pentru monitorizarea „în timp real” a drepturilor copilului și adolescenților, Alex Petrov de la UNICEF și membrii Consiliului Național al Tineretului au relatat participanților despre platforma U-Report Moldova care urmează a fi lansată în curând.

În cadrul Forumul, Maia Bănărescu a apreciat contribuția copiilor la elaborarea rapoartelor anuale a Avocatului Poporului pentru protecția drepturilor copilului. În acest sens, a fost prezentat  Raportul cu privire la respectarea drepturilor copilului în Republica Moldova în 2016 și opiniile copiilor care au fost incluse în Raport. De asemenea, Ombudsmanul a ascultat propunerile copiilor asupra conținutului Raportului privind respectarea drepturilor copilului pentru 2017. În contextul discuțiilor privind subiectelor ce trebuie incluse în Raportul Ombudsmanului pentru 2017, Dinu Putere de la Liceul moldo-turc din Congaz „Suleyman Demirel” a abordat problema copiilor cu autism. Dinu a menționat că, în satele din țară, majoritatea părinților care au copii ce suferă de autism nu au de la cine să ceară un sprijin, iată de ce sunt nevoiți să plece peste hotare ca să câștige bani și să își poată trata copiii. Astfel, statul încalcă drepturile acestor copii.

Maia Bănărescu apreciază deschiderea manifestată de copii la întâlnirile organizate şi își exprimă certitudinea că forumul din 16 noiembrie i-a învățat pe copii să urmărească respectarea drepturilor lor prin prisma recomandărilor înaintate de Comitetul ONU pentru drepturile copilului. În același timp, pentru stat, forumul va servi drept o reamintire că trebuie alocate suficiente resurse financiare și umane, care să permită autorităților îndeplinirea, în mod eficient, a obligațiilor ce le revin, respectând normele Convenției.

Forumul copiilor reprezintă întâlnirea anuală a Avocatului Poporului pentru protecția drepturilor copiilor cu copii și va fi organizat în fiecare an către Ziua internațională a drepturilor copiilor, 20 noiembrie, ziua adoptării Convenției Organizației Națiunilor Unite cu privire la drepturile copilului.