A A A

„Corupția a ajuns la un așa nivel încât afectează drepturile omului”- a declarat Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, în interviul acordat recent pentru portalul Moldova Curată.

Avocatul Poporului a subliniat că aprecieri în acest sens au fost făcute și în Raportul Departamentului de Stat al SUA din 2015  cu privire la respectarea drepturilor omului la nivel global, în care s-a menționat că cea mai gravă problemă în ceea ce privește drepturile omului în Moldova este corupția.

Fiind întrebat care sunt domeniile cele mai afectate de corupție în Republica Moldova, Mihail Cotorobai a evidențiat în particular efectul negativ al acestui fenomen asupra respectării dreptului de acces la justiție, a dreptului la sănătate și la educație, a dreptului la protecție socială și la un trai decent.

Cel mai afectat de corupție domeniu rămîne a fi cel al justiției. Drept dovadă a acestei afirmații sunt rezultatele mai multor sondaje de opinii, dar și aprecierile cetățenilor, inclusiv din Studiul de percepții privind respectarea drepturilor omului din Republica Moldova, realizat de Oficiul Avocatului Poporului cu susținerea Oficiului Înaltului Comisar ONU în Moldova în anul 2016.

Ombudsmanul a mai relevat că într-un sondaj mai recent realizat pentru Consiliul Superior al Magistraturii în luna decembrie 2017 se arată că un total de 75% din populație este de părere că în sistemul judecătoresc din Republica Moldova corupția este mult sau foarte mult prezentă. Totodată, 83% dintre respondenții care au interacționat cu instanțele de judecată au afirmat că aceasta este foarte mult sau mult prezentă în sistem.

La șapte ani de la începerea implementării Strategiei de reformă a sectorului Justiției, încrederea cetățenilor în justiția națională a ajuns la 16%, arată datele Sondajului privind opinia publică despre sistemul judecătoresc din Moldova, a afirmat Avocatul Poporului.

Pentru a îmbunătăți situația, Avocatul Poporului și organismele internaționale cu mandat de supraveghere a respectării drepturilor omului în Republica Moldova au făcut un șir de recomandările cu privire la îmbunătățirea situației drepturilor omului. Dar percepția populației rămâne în continuare negativă față de sistemul de justiție.

Fiind solicitat să se pronunțe la tema asigurării transparenței decizionale în țara noastră, Avocatul Poporului a opinat că există probleme la acest capitol în Moldova. Dacă nu există transparență decizională, mai rămâne un mic pas până la încălcarea drepturilor fundamentale ale omului, apare riscul că acestea vor fi încălcate. O bună guvernare nu are ce ascunde, a declarat Ombudsmanul. 

 

În altă ordine de idei, Mihail Cotorobai a spus că recomandările și concluziile formulate reprezintă instrumentul de bază al Avocatului Poporului, în conformitatea cu Principiile de la Paris care stabilesc standardele de activitate a instituțiilor naționale de protecție a drepturilor omului. În linii mari, în Republica Moldova recomandările Ombudsmanului se îndeplinesc, a afirmat Mihail Cotorobai, referindu-se la perioada sa de exercitare a mandatului  de Avocat al Poporului.  Recomandările se respectă în măsura în care insistă Ombudsmanul. Unele nu se îndeplinesc din motive aparent obiective, pentru că lipsesc resursele financiare la momentul respectiv. Dar sunt situații când recomandările sunt pur și simplu ignorate.

În același interviu, Avocatul Poporului și-a expus opinia privind riscurile și problemele legate de integritatea persoanelor care fac justiția în Moldova, inițiativa alegerii judecătorilor de către popor, asigurarea corectitudinii  procesului electoral în viitorul scrutin din punct de vedere al integrității candidaților, respectarea dreptului jurnaliștilor la informație.

 

 http://www.moldovacurata.md/interview/avocatul-poporului-coruptia-a-ajuns-la-un-asa-nivel-incat-afecteaza-drepturile-omului