A A A

AVOCATUL COPILULUI

Avocatul Copilului

Avocatul Poporului pentru protecția drepturilor copilului a vorbit despre drepturile copiilor în cadrul serviciilor audiovizuale

La 15 decembrie 2017, Avocatul Poporului pentru protecția drepturilor copilului a participat la  seminarul „Respectarea drepturilor omului în cadrul serviciilor audiovizuale” organizat de Consiliul Coordonator al Audiovizualului.

În cadrul seminarului, Maia Bănărescu a vorbit despre drepturile copiilor în cadrul serviciilor audiovizuale. Avocatul Poporului pentru protecția drepturilor copilului a reamintit celor prezenți despre obligația instituțiilor media de a respecta dreptul fiecărui copil la tratament non-discriminatoriu, de a aborda copiii cu respect şi demnitate, de a asculta opinia lor în procesul realizării materialelor de presă, de a nu folosi termeni denigratori şi a nu divulga identitatea copiilor implicaţi în evenimente cu conotaţie negativă și nu în ultimul rând, de angajamentul acestora de a urmări evoluţia celor mai grave cazuri de violare a drepturilor copiilor.

Potrivit Ombudsmanului, mass-media are un rol indispensabil în mediatizarea cazurilor de violare a drepturilor copilului şi problemelor legate de siguranţa, viaţa privată, securitatea, educaţia, sănătatea şi protecţia socială a copiilor şi orice formă de exploatare. În același timp, orice material trebuie să țină cont de regulile de bază în mediatizarea unui caz legat de copil. Maia Bănărescu a mai menționat că mass-media nu trebuie să considere şi să relateze despre condiţiile copiilor doar ca evenimente izolate, ci trebuie să vorbească permanent despre procesul ce poate duce sau duce la apariţia acestor evenimente.

Avocatul Poporului pentru protecția drepturilor copilului a mai menționat că este deschisă spre colaborarea cu mass-media în scopul promovării drepturilor copilului și asigurării respectării acestora la nivel național.