A A A

Vizite preventive la Azilul de batrîni şi Izolatorul de detenţie preventivă din Comrat

Întru monitorizarea respectării drepturilor fundamentale ale omului şi în conformitate cu planul de lucrul al Centrului pentru Drepturile Omului din Moldova, specialistul principal al Reprezentanţei CpDOM la Comrat, Svetlana Reguş, pe 20 august curent, a efectuat o vizită la Azilul de bătrîni din această localitate.

În anul 2012 - începutul anului 2013 Azilul de bătrîni din Comrat a fost reparat capital. Astfel, condiţiile din cadrul instituţiei sunt bune. Toate încăperile sînt luminoase, bine aerisite şi curate. Instituţia este alimentată cu apa caldă. Azilul dispune de cantină, cabinet medical, spălătorie, camere pentru duş, blocuri sanitare, cameră pentru odihnă şi depozit, 15 saloane. Bătrînii sînt mulţumiţi de condiţiile de trai, alimentare şi de îngrijire.

Capacitatea Azilului este de 35 de locuri. În ziua efectuării vizitei în instituţie se aflau 22 de bătrîni, dintre care 7 bărbaţi şi 15 femei. Vîrsta bătrînilor este de la 57 pînă la 85 de ani. Din totalul de beneficiari, 6 sînt invalizi şi necesită ajutorul unei terţe persoane pentru a se deplasa.

S-a constatat că una dintre problemele cu care se confruntă Azilul este numărul insuficient de cărucioare. Instituţia dispune de doar 2 cărucioare, motiv din care bătrînii merg pe rînd la plimbare, îmbăiere sau în camera de odihnă pentru a viziona televizorul.

În Azil activează 6 asistente, 2 bucătari, un medic, o soră medicală şi personalul tehnic.

O altă vizită preventivă a fost efectuată la Izolatorul de Detenţie Provizorie din cadrul Inspectoratului Raional de Poliţie Comrat. La momentul efectuării vizitei în Izolator era deţinută o persoană la fază de urmărire penală. Starea generală a celulei în care se afla persoana deţinută era bună, fiind aerisită şi luminoasă. Instalaţiile sanitare erau funcţionabile, fiind livrată  apă de la apeduct. S-a depistat că persoana deţinută nu dispunea de lenjerie de pat. Potrivit spuselor   ofiţerului de serviciu,  deţinutul a refuzat să folosească lenjerie de pat din Izolator. Celelalte celule erau sigilate.

Angajatul CpDOM nu a atestat schimbări esenţiale privind starea generală a încăperilor din cadrul izolatorului, faţă de vizită efectuată anterior.