A A A

Umilirea și agresarea verbală a elevilor este inadmisibilă şi trebuie pedepsită

Un caz înregistrat la Linia Verde ”Telefonul copilului” ține de lezarea drepturilor copilului într-o instituție de învățămînt.

Apelantul ne-a anunțat că elevii unui liceu din raionul Cimișlia au fost umiliți și agresați verbal chiar de către directorul instituției de învățămînt. Managerul instituției a amenințat elevii liceului, care au împroșcat cu hîrtie colegii de clasă, că vor strînge cu gura  hîrtia împrăștiată pe jos.

În rezultatul investigațiilor efectuate, faptele invocate de apelant s-au adeverit. La discuțiile dure purtate de managerul liceului cu elevii năzbîtioși au participat toți colegii de clasă, fapt ce a adus atingere dreptului la protecție față de abuzuri și neglijare prevăzut de art. 19 al Convenției ONU cu privire la drepturile copilului.

Astfel, ținînd cont de prevederile actului internațional, Convenției ONU cu privire la drepturile copilului și Ordinul Ministrului Educației nr. 77 din 22 februarie 2013 cu privire la evitarea cazurilor de abuz și violență față de copiii, Șeful Direcției de învățămînt printr-un Ordin a avertizat managerul Liceului în vederea respectării legislației privind ocrotirea drepturilor copilului și neadmiterea cazurilor de abuz și violență față de eleviasupra încălcării admise.