A A A

Situația în locurile de detenție discutată de Consiliul pentru Prevenirea Torturii cu polițiștii

Consiliului pentru Prevenirea Torturii, ca Mecanism Național pentru Prevenirea Torturi, a organizat la 26 iunie 2018 masa rotundă „Situația în locurile de detenție din cadrul Inspectoratului General de Poliție al Ministerului Afacerilor Interne  pentru anul 2017. Constatările Consiliului pentru Prevenirea Torturii (CpPT)”.

La eveniment au participat  Avocatul Poporului, președintele Consiliului pentru Prevenirea Torturii Mihail Cotorobai, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului Maia Bănărescu, membri ai Consiliului pentru Prevenirea Torturii din partea societății civile, reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne, a Inspectoratului General de Poliție, a inspectoratelor de poliție din mai multe raioane, reprezentanți ai Oficiului Avocatului Poporului.

Discuțiile din cadrul evenimentului au fost axate pe constatările Consiliului pentru Prevenirea Torturii elaborate drept rezultat a desfășurării vizitelor prevenite pe parcursul anului 2017 în Izolatoarele de Detenție Provizorie ale IGP MAI.

În special au fost abordate următoarele subiecte. Ceslav Panico, membru al Consiliului pentru Prevenirea Torturii a analizat activitatea Consiliului pentru Prevenirea Torturii în anul 2017.

Mihai Gorincioi, membru al Consiliului pentru Prevenirea Torturii a vorbit despre tratamentul deținuților/reținuților în locurile de detenție din cadrul instituțiilor subordonate IGP MAI.

Garanțiile împotriva torturii și altor rele tratamente în perioadele iniţiale de detenţie în locurile private de libertate din cadrul instituțiilor subordonate IGP MAI au fost subiectele puse în discuție de  membrul Consiliului pentru Prevenirea Torturii Dumitru Russu.

Membru al Consiliului pentru Prevenirea Torturii Oxana Gumennaia a prezentat o analiză a  condițiilor de detenție în locurile private de libertate din cadrul instituțiilor subordonate MAI

Membru al Consiliului Svetlana Doltu  s-a referit la asistenţa medicală în locurile de detenție din cadrul instituțiilor subordonate MAI.

În contextul reuniunii au fost discutate aspecte de colaborare dintre Consiliul pentru Prevenirea Torturii, Inspectoratul General de Poliție și  Ministerul Afacerilor Interne.

În cadrul dialogului cu membrii Consiliului, reprezentanții poliției și-au expus punctul de vedere asupra anumitor aspecte din activitatea Consiliului.

Proiectul este implementat de Institutul de Reforme Penale (IRP) în parteneriat cu Oficiul Avocatului Poporului (OAP) și Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR), cu sprijinul Fondului Special al Protocolului Opțional la Convenția ONU pentru prevenirea torturii (Special Fund OP CAT).