A A A

Ședinţă de lucru pe marginea problemei de restricționare a accesului avocaților în incinta Procuraturii Anticorupție, Centrului Național Anticorupție, a Izolatorului CNA, în penitenciare

Pe data de 14 noiembrie 2018Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai  a convocat o şedinţă de lucru pe marginea problemei abordate de un avocat în sesizarea adresată Ombudsmanului cu privire la restricționarea accesului avocaților în incinta Procuraturii Anticorupție, Centrului Național Anticorupție, a Izolatorului CNA, în penitenciare, etc.

În solicitare se menționa că la intrare în instituțiile nominalizate avocaților li se cere să predea telefonul mobil și geanta în care sunt materiale de lucru. Avocatul  consideră că din cauza acestor limitări apărătorii nu pot să își exercite efectiv atribuțiile legale, acțiune prin care se îngrădește dreptul la apărare al clientului, garantat de art.6 CEDO.

În procesul investigării cazului respectiv, Avocatul Poporului a solicitat opiniile și argumentele instituțiilor vizate, dar și ale organizațiilor societății civile cu experiență în domeniul drepturilor omului: Centrul de Resurse Juridice din Moldova și a Institutului de  Reforme Penale din perspectiva respectării dreptului la un proces echitabil, implicit dreptului la apărare.

Din informația acumulată, dar și din alte cereri  parvenite la Oficiul Avocatului Poporului,  Ombudsmanul a  constatat  și alte aspecte problematice cu care se confruntă avocații în instituțiile în care se află persoane reținute sau deținute, ceea ce conduce la diminuarea eficienței actului justiției.

Avînd în vedere menirea instituției ombudsmanului ca garant al dezvoltării democratice, care constituie o punte de legătură dintre  societate şi administraţia de stat în vederea asigurării dialogului, dar şi vegherii asupra respectării valorilor universal consacrate privind drepturile și libertățile fundamentale ale omului, Avocatul Poporului a decis convocarea unei ședințe pentru examinarea problemelor invocate și identificarea unor soluții pentru acestea.

La şedinţă au participat reprezentanţi ai Centrului Naţional Anticorupție,ai  Ministerului Justiției, Administrației Naționale a Penitenciarelor, președintele Uniunii Avocaților, reprezentanți ai Institutului de Reforme Penale, Asociației Promo-LEX, dar și avocatul M. Durnescu care a sesizat Ombudsmanul.

Președintele Uniunii Avocaților cît și alți participanți la ședința de lucru au invocat un șir de impedimente în realizarea dreptului la apărare a clienților, în special în Penitenciarul nr.13. Totodată vorbitorii au avansat propuneri privind unele acțiuni care trebuie întreprinse. Acestea se consideră că  nu necesită eforturi  și resurse substanțiale, dar ar facilita accesul avocaților la clienți.  

Pe marginea discuțiilor în cadrul ședinței Avocatul Poporului va formula recomandări autorităților competente  pentru asigurarea efectivă a  dreptului la un proces echitabil, implicit a dreptului la apărare și a principiului egalității armelor în proces.