A A A

AVOCATUL COPILULUI

Avocatul Copilului

Respectarea drepturilor copiilor născuți în instituțiile penitenciare, discutată în premieră pentru Moldova în cadrul unei conferințe naționale organizate de Ombudsmanul Copiilor

La 31 iulie 2018 Avocatul Poporului pentru respectarea drepturilor copilului în colaborare cu Asociația obștească „Vitae” a organizat Conferința Națională „Respectarea drepturilor copilului născut după gratii, norme și standarde internaționale”.  Tema conferinței, la inițiativa ombudsmanului, a devenit pentru prima dată subiect al unei discuții publice în Moldova.

Conferința  “Respectarea drepturilor copiilor născuți în instituțiile penitenciare, norme și standarde internaționale”, organizată în colaborare cu A.O ”Vitae”, a fost  o platformă de discuții într-un format lărgit cu participarea autorităților publice de linie, reprezentanți ai societății civile, ai organizațiilor internaționale și media academică.  Discuțiile s-au axat pe respectarea drepturilor copiilor aflați în instituțiile penitenciare împreună cu mamele lor deținute, prin prisma standardelor internaționale și a bunelor practici. A fost efectuat un schimb de opinii la această temă cu scopul de a identifica soluții pentru problemele existente în Republica Moldova în domeniu.

Concomitent a fost pusă în discuție și respectarea drepturilor femeilor gravide din penitenciare la condiții corespunzătoare pentru creșterea și nașterea unui copil sănătos, având în vedere obligația statului prevăzută de Convenția ONU cu privire la drepturile copilului ”de a oferi copilului îngrijire specială și protecție juridică potrivită, înainte și după naștere”.

Subiectul respectării drepturilor copiilor cu vârsta 0-3 ani din instituțiile penitenciare a fost dezbătut în cadrul ședinței preliminare a Comitetului ONU pentru Drepturile Copilului din luna februarie 2017, unde Avocatul Poporului pentru drepturile copilului a prezentat Raportul alternativ  privind implementarea Convenției ONU cu privire la dreptule copilului. Astfel, în Recomandările sale, Comitetul îndeamnă statul să ”ia măsuri urgente pentru a asigura copiilor aflaţi în închisoare împreună cu mamele lor condiţii de trai adecvate pentru dezvoltarea fizică, psihică, morală și socială a copiilor și să caute măsuri alternative la izolarea instituțională a femeilor gravide și a mamelor cu copii mici, ori de câte ori este posibil.”

La primul panel al conferinței au fost discutate aspecte juridice și practice privind aflarea copiilor de vîrsta de 0-3 ani în instituțiile penitenciare., cadrul legal, aspecte ale practicii judiciare, aplicarea unor norme juridice.

De asemenea a u fost discutate și aspectele psihologice ale problemei în contextul celui de-al doilea panel „Dreptul copilului la dezvoltare armonioasă”.

Problema respectării drepturilor copiilor cu vârsta 0-3 ani care se află în instituțiile penitenciare împreună cu mamele lor deținute a fost permanent în atenția Avocatului Poporului pentru drepturile copilului Maia Bănărescu.

În august 2016, la scurt timp de la numirea sa în funcția de ombudsman, Maia Bănărescu a vizitat Penitenciarele nr. 7 Rusca și nr. 16 Pruncul.

În perioada exercitării mandatului său, Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului și angajații subdiviziunii de protecție a drepturilor copilului au organizat peste 30 de vizite în locurile de detenție unde se află copiii împreună cu mamele lor.

Ombudsmanul Copiilor a discutat cu deținutele, cu reprezentanții administrației penitenciarelor, cu asistenții sociali și cadrele medicale, cu psihologi, educatori, supraveghetori și alți angajați ai instituțiilor penitenciare. La fel, a vizitat blocurile locative și terenurile de joacă.

Ombudsmanul copilului a abordat subiectul respectiv la mai multe întâlniri cu factorii de decizie, a înaintat recomandări pentru îmbunătățirea situației. Acest subiect a fost tratat și în rapoartele anuale ale Ombudsmanului. 

 

 

În Republica Moldova, cadrul legal, în special prevederile art. 256 din Codul de Executare, oferă posibilitate mamei deținute, la solicitarea acesteia, să locuiască în instituția penitenciară împreună cu copilul său până la împlinirea vârstei de trei ani, creându-se condiții adecvate de locuire în comun.

Actualmente, în cele două penitenciare, Penitenciarul nr. 7, localitatea Rusca și Penitenciarul 16, localitatea Pruncul, cresc 15 copii în vârstă de 0-3 ani alături de  mamele lor, 14 deținute, una dintre care crește doi copii gemeni.

 

Autoritățile statului cu suportul organizațiilor internaționale și neguvernamentale au creat zone speciale pentru creșterea copiilor. Astfel, în instituția penitenciară nr.7 Rusca a fost construită o zonă locativă separată de cea a deținutelor adulte, cu odăi separate, bucătărie, camere de baie și teren de joacă. În prezent, în acest spațiu se află 5 copii împreună cu mamele lor. În penitenciarul nr. 16, Pruncul a fost construit un bloc separat  ”Casa mamei și copilului” cu toate condițiile necesare și curte pentru joacă, la fel fiind izolat de condamnații adulți. Aici cresc 10 copii în comun cu mamele. 

Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului apreciază efortul statului de a crea condiții corespunzătoare pentru creșterea și dezvoltarea armonioasă a copiilor, conformându-se

standardelor internaționale în domeniu și, în special a Convenției ONU cu privire la drepturile copilului. Totuși, Ombudsmanul este rezervată în a constata respectarea în totalitate a drepturilor copiilor aflați în instituțiile penitenciare împreună cu mamele lor.  

Ombudsmanul Copiilor, Maia Bănărescu reiterează probleme constatate  anterior privind condițiile inadecvate de trai, aprovizionarea suficientă cu medicamente, hrană, fructe și legume, îmbrăcăminte, obiecte de igienă și sanitare. Printre problemele atestate sunt și insuficiența de cadre medicale, psihologi. Este nevoie de mărit numărul de activități cu scop de socializare a copiilor; de asigurat integrarea copiilor în instituțiile de educație timpurie – creșe; mărirea numărului de întrevederi cu rudele, a numărului de întîlniri individuale ale psihologului atât cu mama și copilul, cât și cu persoana care va educa copilul după separarea de mamă, întru favorizarea unui climat psihologic complex de integrare. Este necesară identificarea surselor financiare pentru asigurarea respectării drepturilor copiilor vizați și includerea unei linii bugetare separate în bugetele instituțiilor penitenciare unde se află copiii.

 

Concluziile discuțiilor din cadrul conferinței vor fi incluse în propunerile care urmează a fi formulate pentru Guvern în scopul remedierii situației din acest sector.

În contextul temei discutate, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, susținut de către UNICEF Moldova, va efectua un studiu național la subiectul dat „Copii în detenție fără sentință”, iar rezultatele studiului, la fel, vor face parte din recomandările Ombudsmanului către Guvern.   

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului va monitoriza în continuare respectarea drepturilor copiilor care cresc în instituțiile penitenciare.  Din a doua jumătate a acestui an, în instituțiile penitenciare unde se află copii indiferent de vârsta și statutul acestora, Ombudsmanul copilului va organiza, lunar, zile de audiență.