A A A

Ombudsmanul moldovean şi cel ucrainean colaborează pentru soluţionare unui conflict în care au fost implicaţi copii cu dizabilităţi

 

Ombudsmanul Ucrainei Valeria Lutkovskaiaa informat pe Avocatul parlamentar Aurelia Grigoriu despre măsurile luate în baza adresărilor pe cazul de discriminare a unui grup de copii cu dizabilităţi din regiunea transnistreana a Moldovei în localitatea Zatoka din Ucraina, care a avut loc în vara anului trecut.

Potrivit informaţiilor din presă, în vara anului 2012, în pofida rezervărilor prealabile şi a achitării unui avans de 4000 de grivne, directorul bazei de odihnă „Zlata” a refuzat să primească un grup de copii cu dizabilităţi din diferite localităţi din regiunea transnistreană, în  special a celor în cărucioare. Aceasta a motivat prin faptul că „clienţii ei vor fi şocaţi şi că copiii vor face murdărie”. Astfel, ulterior va fi nevoie de „dezinfectarea cu clor” a teritoriului bazei de odihnă. Mai mult, ea n-a restituit banii achitaţi în avans de către părinţii copiilor. 

Avocatul parlamentar a solicitat implicarea ombudsmanului ucrainean pentru ca părinţilor să le fie restituite mijloacele băneşti pentru odihna copiilor care nu a avut loc. Drept rezultat al demersului Valeriei Lutkovskaia, procuratura Belgorod-Dnestrovsk a fost sesizată asupra acestui caz, pentru a efectua un control al faptelor. De asemenea ombudsmanul ucrainean informează despre disponibilitatea administraţiei bazei de odihnă şi reabilitare „Zlata” de a soluţiona amiabil conflictul şi a restitui părinţilor cheltuielile suportate.