A A A

AVOCATUL COPILULUI

Avocatul Copilului

Ombudsmanul Copilului Maia Bănărescu a avut o întîlnire cu Consiliul Elevilor din Liceul Teoretic „Toader Bubuiog” din comuna Bubuieci

La data de 09.11.2018 Ombudsmanul Copilului Maia Bănărescu a avut o întîlnire cu Consiliul Elevilor din Liceul Teoretic „Toader Bubuiog”  din comuna Bubuieci, sectorul Ciocana, Chișinău.

În cadrul întîlnirii Ombudsmanul Copilului a purtat discuții privitor la respectarea dreptului la educație și componentele ce le înglobează.

Protecția copiilor împotriva violenței și dreptul la asistență medicală au fost dezbătute cu interes de către reprezentanții Consiliului.

Totodată, reprezentanții Oficiul Avocatul Poporului, șef al  Direcției Drepturile Copilului Tamara Tentiuc, consultantul principal Dumitru Darea și consultantul superior Frunze Tatiana au informat elevii claselor a șaptea, a opta și a noua despre protecția față de abuz și neglijență,  în contextul Zilei europene pentru combaterea  exploatării sexuale și abuzului sexual a copiilor.

Elevii au fost informați privitor la formele de violență și tipurile acesteia, au demonstrat un interes aparte  privitor la cyberbullying. Copiii au declarat că utilizînd internetul și înregistrîndu-se pe diferite site-uri de socializare sunt rar supuși controlului din partea părinților sau unui adult, astfel involuntar fiind supuși  potențialelor pericole , inclusiv de a deveni victime a abuzului. Copiii au mai declarat că cu toate că au identificat mesaje jignitoare la adresa altor copii, nu au luat atitudine și nu au știut cui să se adreseze. Copiii au fost informați despre instituțiile cu atribuții în domeniul protecției drepturilor copilului și persoanele la care să apeleze în cazul în care sunt victima sau martorul unui presupus caz de abuz și violență.