A A A

AVOCATUL COPILULUI

Avocatul Copilului

Ombudsmanul Copiilor Maia Bănărescu la IP Liceul Teoretic „Grigore Vieru” din satul Borogani, raionul Leova

La 07 decembrie 2018 Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, împreună cu reprezentanții Direcției Drepturile Copilului a Oficiului Avocatului Poporului au petrecut un atelier de informare la IP Liceul Teoretic „Grigore Vieru” din satul Borogani, raionul Leova. Atelierul a avut loc în cadrul Decadei Drepturilor Omului și în contextul a 70 ani de la adoptarea Declarației Universale a Drepturilor Omului și 25 de ani de la intrarea în vigoare pentru Republica Moldova a Convenției ONU cu privire la drepturile copilului.

În cadrul activităților Avocatul Poporului pentru drepturile copilului a avut discuții cu reprezentanții Consiliului Elevilor din instituția de învățământ. Copiii, membri ai Consiliului, au aflat despre activitatea Ombudsmanului Copilului și despre faptul cum ei, în calitate de reprezentați ai elevilor, ar putea să întreprindă acțiuni, pentru a promova interesele elevilor atât în interiorul instituției, cât și în afara ei.

Avocatul Poporului a menționat rolul Consiliilor Elevilor în instituțiile de învățământ ca un liant între administrație și elevi. Ombudsmanul Copilului a mai atras atenția elevilor asupra faptului că reprezentanții consiliului, făcând parte dintr-un organ reprezentativ, trebuie să fie adevărați apărători și promotori ai drepturilor copilului, fiind necesar să-și consolideze activitățile permanent în acest domeniu.

În cadrul atelierului, colaboratorii DDC Tamara Tentiuc și Dumitru Darea au petrecut două activități de informare cu elevii din clasele a opta și a noua, în care au comunicat copiilor despre instituția Ombudsmanului Copilului, rolul acestuia în procesul consolidării statului de drept și activitatea Avocatului Copilului în procesul de promovare, protejare și prevenire a încălcării drepturilor copilului. Copiii implicați în activitățile de instruire, au avut posibilitatea să se familiarizeze cu drepturile lor, consacrate în Convenția ONU cu privire la drepturile copilului (în vigoare pentru Republica Moldova din 25 februarie 1993).

Avocatul Copilului Maia Bănărescu și Consiliul Elevilor, în persoana președintelui Consiliului Carmina Savca, au semnat un Acord de Colaborare, prin care părțile își pun drept scop colaborarea în promovarea și protecția drepturilor copilului. Avocatul Poporului pentru drepturile copilului salută inițiativa administrației IP Liceului Teoretic „Grigore Vieru” și îndeamnă reprezentanții din toate instituțiile de învățământ să fie mai activi în domeniu protejării drepturilor copilului.