A A A

„O oră din viața unui nevăzător din Moldova” – activitate organizată de Oficiul Avocatului Poporului cu prilejul Zilei Internaționale a persoanelor cu dizabilități

„O oră din viața unui nevăzător din Moldova” – activitate organizată de Oficiul Avocatului Poporului cu prilejul Zilei Internaționale a persoanelor cu dizabilități 
Pe 3 decembrie curent, de Ziua Internațională a persoanelor cu dizabilități, cu tema „Abilitarea persoanelor cu dizabilități, incluziune și egalitate”, Oficiul Avocatului Poporului a organizat activitatea „O oră din viața unui nevăzător din Moldova”. Aceasta a avut loc în sectorul Telecentru al capitalei unde locuiesc mai multe persoane cu dizabilități de vedere. 
În cadrul activității, angajați ai Oficiului Avocatului Poporului, jurnaliști de la posturile de televiziune Moldova 1, TV8, TVR Moldova au însoțit un nevăzător, Nicolae Ciobanu, pe traseul acestuia de la blocul în care locuiește pînă la stația de microbuz. Participanții la activitate au discutat cu nevăzătorul despre barierele cu care se confruntă pentru a se deplasa pe acest segment de drum, dar și despre problemele legate de lipsa accesibilității fizice în ansamblu în capitală, a celei la infrastructura socială și informațională. Activitatea a avut loc cu antrenarea unor voluntari de la Consiliul Național al Tineretului care au parcurs același traseu cu ochii legați, fiind ulterior intervievați cum s-au simțit în postura unui nevăzător. La activitate a fost prezentă și vicepretorul Sectorului Centru al capitalei, Eugenia Graur. 
Scopul activității organizate de Oficiul Avocatului Poporului a fost sensibilizarea opiniei publice, a factorilor de decizie municipali privind problemele persoanelor nevăzătoare, a persoanelor cu dizabilități în ansamblu și privind importanța creării de condiții pentru a asigura incluziunea lor socială. Accesul la spațiul public este o problemă serioasă cu care se confruntă majoritatea persoanelor cu dizabilități, nu doar cei din categoria persoanelor cu dizabilități de vedere, pe care s-a focusat acțiunea organizată de Instituția Ombudsmanului. „Nu milă, ci șanse egale!” Mesajul principal al activității a fost că persoanele cu dizabilități sunt membri egali ai societății noastre și trebuie să beneficieze de toate condițiile necesare pentru a-și trăi viața din plin și a se implica în viața publică.