A A A

AVOCATUL COPILULUI

Avocatul Copilului

Masa rotundă cu participarea adolescenților „Acțiuni specifice privind prevenirea violenței în școli și reintegrarea copiilor neșcolarizați în instituțiile de învățământ” .

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului și Reprezentanța Bălți a OAP au organizat la Bălți la 17 noiembrie 2018 masa rotundă cu participarea adolescenților „Acțiuni specifice privind prevenirea violenței în școli și reintegrarea copiilor neșcolarizați în instituțiile de învățământ” . 
Evenimentul a întrunit mai mulți tineri, elevi din clasele superioare din liceele din nordul Moldovei. Scopul reuniunii a fost inițierea unui dialog cu tinerii în problema prevenirea violenței în școli. 
Elevii au aflat mai multe despre Ombudsmanului Copiilor, ce atribuții are acesta, cum poate ajuta copii în cazul cînd drepturile copilului sunt încălcate. Șefa Direcției Drepturile Copilului OAP Tamara Tentiuc a prezentat mecanismul și căile de raportare a cazurilor de abuz față de copii.  Reprezentantul DDC OAP Dumitru Darea a povestit copiilor despre Convenția cu privire la drepturile copilului ca instrument pentru asigurarea respectării drepturilor copilului, a comentat conținutul anumitor articole din Convenție au adus la cunoștința copiilor unele recomandări ale Comitetului ONU pentru drepturile copilului făcute Republicii Moldova în septembrie 2017, privind prevenirea violenței în școli și abandonul școlar.
Ruslan Chicimaniuc, reprezentantul Biroului Siguranță Copii de la Inspectoratul de Poliție Bălți a povestit copiilor despre instrumentele și mecanismele naționale de prevenire și examinarea a cazurilor de violență față de copii”  și a răspuns  la mai multe întrebări  ale copiilor. 
La eveniment a participat Maria Corcevoi, doctor în psihologie, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți care a vorbit despre cauzele comportamentului violent al abuzatorului și ale abandonului școlar,reabilitare  și resocializare. 
În a doua parte a reuniunii copiii au lucrat în grupuri pentru elabora propuneri pentru un eventual plan de acțiuni de combatere a violenței în mediul școlar, dar și în familie. Elevii au formulat un șir de propuneri. Ombudsmanul Copiilor a apreciat faptul că o parte din propuneri au coincis cu viziunea ombudsmanului asupra problemei discutate, cum a fost de exemplu propunere despre prezența psihologului în toate instituțiile de învățământ oricât de mic ar fi numărul de elevi care învață acolo, iar o parte de propuneri a fost inedită, cum a fost de exemplu, propunerea copiilor de a crea un Consiliu național al părinților.
Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului a apreciat participarea și implicarea copiilor la eveniment. Menționând nivelul înalt al discuției, Ombudsmanul Copilului i-a îndemnat pe copii să transmită în instituțiile de învățământ în care învață informație despre reuniune și despre ideile discutate.
În încheiere șeful Reprezentanței Bălți a OAP Valentin Cocârlă a încurajat elevii să apeleze la Reprezentanța Bălți atât în caz de necesitate de a-și apăra drepturile cât ți în caz de dorința de a se alătura activităților realizate de ombudsman și echipa lui.
Reuniunea a avut loc în contextul Zilei europene pentru protecția copiilor împotriva exploatării și abuzului sexual, consemnată pe 18 noiembrie.
Activitatea a avut loc cu sprijinul financiar al UNICEF Moldova.