A A A

AVOCATUL COPILULUI

Avocatul Copilului

INVITAŢIE

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, invită jurnaliștii la evenimentul pe care îl organizează în sala de conferințe a Palatului Republicii, cu începere de la ora 09.00,  pe 24 noiembrie curent - Conferința Națională „10 ani pentru drepturile copilului în Republica Moldova” și Forumul Copiilor.

Conferința națională este prilejuită de aniversarea a 10-a de la instituirea în Republica Moldova a funcției de Ombudsman pentru drepturile copilului și a 25-a de la intrarea în vigoare pentru Republica Moldova a Convenției ONU cu privire la drepturile copilului.  Forumul Copiilor, aflat  la ediția a 4-a, constituie o platformă de consultare a opiniei copiilor și de dialog al Ombudsmanului cu copiii. 

Conferința națională și Forumul Copiilor  vor întruni aproximativ 80 de participanți, printre care peste 40 de copii. La eveniment sunt așteptați Reprezentanta de Țară, UNICEF Moldova, Desiree Jongsma, președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, Valentina Buliga, președintele Comisiei parlamentare drepturile omului și relații interetnice, Vladimir Țurcan, ministra Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, reprezentanți ai unor instituții publice centrale și locale, ai societății civile.

La conferința națională participanții vor examina evoluțiile atestate de la instituirea funcției de Ombudsman pentru drepturile copilului în Moldova, precum și vor face un schimb de opinii privind colaborările acestuia cu partenerii interni.

Forumul Copiilor va avea în prim-planul discuțiilor chestiuni vizînd procesul de implementare a Recomandărilor Comitetului ONU pentru drepturile copilului pentru Republica Moldova din septembrie 2017. În context vor fi prezentate rezultatele a patru sondaje privitor la respectarea drepturilor copiilor:

  • Sondajul organizat de către Ombudsmanul copilului/UReport „Percepția copiilor privind respectarea drepturilor copiilor”
  • Sondajul organizat de către elevii de la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”, mun. Chișinău „Securitatea on-line a copiilor”
  • Sondajul efectuat de Consiliul Național al Elevilor „Evaluarea necesităților elevilor în școli”
  • Cercetarea realizată de Consiliul Național al Tinerilor „Prevenirea abuzului față de copii și adolescenți”.

De asemenea, la Forum,  în cadrul a trei ateliere, copiii vor lucra la elaborarea unui plan de acțiuni privind implementarea Recomandărilor Comitetului ONU pentru drepturile copilului pentru Republica Moldova din septembrie 2017.

 

  Direcția promovarea drepturilor omului şi comunicare

 a Oficiului Avocatului Poporului

Tel.: 060002667