Stimați jurnaliști,
Anul curent este unul cu semnificații deosebite pentru domeniul drepturilor omului. În 2018 se împlinesc 70 de ani de la adoptarea Declarației Universale a Drepturilor Omului, 25 de ani de la adoptarea Principiilor de la Paris, prin care au fost instituite standarde internaționale pentru funcționarea instituțiilor naționale de protecție a drepturilor omului.
Anul 2018 este unul jubiliar și pentru Oficiul Avocatului Poporului – Instituția Națională de Protecție a Drepturilor Omului din Republica Moldova marchează 20 de ani. Alături de aceste date importante mai există și altele de însemnătate istorică pentru țara noastră, dar și pentru comunitatea ombudsmanilor. În 2018 se împlinesc 305 ani de la crearea de către Regele Suediei Carol al XII a Biroului Ombudsmanului Suprem al Majestăţii Sale, în perioada aflării sale pe teritoriul actual al Republicii Moldova, în acest mod fiind lansat conceptul instituției în cauză.
În contextul acestor remarcabile evenimente, Oficiul Avocatului Poporului organizează pe 27 septembrie curent o conferință internațională la tema „Evoluția și rolul instituțiilor naționale de protecție a drepturilor omului în societatea modernă”.
În cadrul conferinței va fi examinată evoluția instituțiilor ombudsmanilor și instituțiilor naționale de protecție a drepturilor omului (INDO) în sensul extinderii mandatului acestora de la momentul apariției pînă în prezent. Va fi examinat rolul instituțiilor ombudsmanului și al instituțiilor naționale de protecție a drepturilor omului în societatea modernă, adoptarea Declarației Universale a Drepturilor Omului și a Principiilor de la Paris ca și etape importante în dezvoltarea conceptului de drepturi ale omului și de instituții de protecție a drepturilor omului. O sesiune aparte va fi dedicată evoluției Instituției Naționale de Protecție a Drepturilor Omului din Republica Moldova. În cadrul acestei sesiuni se va vorbi despre dezvoltarea acesteia și impactul ei, în viziunea autorităților, societății civile, partenerilor externi, asupra respectării drepturilor omului în Republica Moldova.
La eveniment au confirmat participarea președintele Parlamentului Andrian Candu, președintele Comisiei parlamentare pentru drepturile omului și relațiile interetnice, Vladimir Țurcan, Secretarul de Stat la Ministerul Justiției și ex-director a CpDOM, Anatolie Munteanu, alți demnitari, foștii ombudsmani, reprezentanți ai PNUD, OHCHR Moldova, Consiliul Europei, OSCE, ai comunității științifice, ai corpului diplomatic și ai societății civile.
De asemenea, la eveniment vor participa Secretarul General al Institutului Internațional al Ombudsmanului, Günther Kräuter, Ombudsmani din Lituania, România, Ucraina și Armenia.
Considerăm că subiectele care vor fi puse în discuție la conferința internațională pe care o organizăm sunt de interes public pentru că vizează un segment extrem de important – rolul ombudsmanilor în asigurarea respectării drepturilor omului prin prisma diversității mandatului.
De aceea, invităm jurnaliștii la Conferința internațională care va avea loc pe 27 septembrie curent, în Sala mare a Palatului Republicii, cu începere de la ora 09.00.
Direcția promovarea drepturilor
omului și comunicare