A A A

AVOCATUL COPILULUI

Avocatul Copilului

Întîlnirea cu elevii din Liceul „Spiru Haret” din Chișinău

La data de 07.11.2018 reprezentanții Oficiului Avocatul Poporului, Direcția Drepturile Copilului, Tamara Tentiuc, Dumitru Darea și Tatiana Frunze  s-au întîlnit cu elevii din Liceul „Spiru Haret”. Reprezentanții Oficiului Avocatului Poporului au petrecut discuții cu elevii claselor a noua și a unsprezecea privind protecția față de abuz și neglijare. Activitatea  a fost desfășurată în contextul Zilei Europene pentru protecția copiilor împotriva exploatării sexuale și abuzului sexual.

Elevii au menționat că cunosc tipurile violență și consecințele grave ale acesteia, dar cu toate acestea sunt deseori situațiile în care sunt implicați în diferite conflicte cu semenii lor, deoarece nu au suficiente cunoștințe și capacități pentru a-și gestiona emoțiile.

În cadrul discuției a fost evidențiat rolul important al psihologului în soluționarea situațiilor de conflict  menționînd că un singur specialist în instituția de învățămînt nu poate acorda asistență necesară tuturor celor care o necesită.

Au fost discutate de asemnea procedurile și soluțiile oferite de Procedura de organizare instituţională şi de intervenţie a lucrătorilor instituţiilor de învăţământ în cazurile de abuz, neglijare, exploatare, trafic al copilului, document aprobat prin Ordinul Ministerului Educației din 2013.

În cadrul discuțiilor s-a accentuat și faptul cît este de important de întreprins măsuri pentru a preveni violenţa, la fel, copiii au fost informați despre mecanismele de protecție, precum și modalitățile de adresare către autoritățile competente.

În acest context, elevii au remarcat rolul întregii societății în combaterea fenomenului violenței declarînd că nici un fel de violență asupra copiilor nu poate fi justificată și orice tip de violență poate fi prevenită.