A A A

AVOCATUL COPILULUI

Avocatul Copilului

Întâlnirea Ombudsmanului Copiilor Maia Bănărescu cu elevii din sudul Moldovei.

La 28 noiembrie 2018 la Comrat a avut loc o întâlnire a Ombudsmanului Copiilor cu elevii din sudul Moldovei.

Evenimentul a fost organizat în colaborare cu UNICEF Moldova și Reprezentanța Comrat a OAP.

Copiii din mai multe localități din sud: Congaz, Chirsova, Dezghingea, Tomai, Avdarma au participat la o discuție pe tema prevenirii violenței față de copii.

În prima parte a întâlnirii Avocatul Poporului Maia Bănărescu a salutat participanții și a menționat importanța acestei discuții în situația cînd există un fenomen social violența față de copii și adolescenți.

Șeful Reprezentanței Comrat OAP a informat pe cei prezenți despre Avocatul Poporului pentru drepturile copilului și atribuțiile acestuia de apărare a drepturilor copilului, precum și despre mecanismele utilizate de ombudsmanul copiilor, printre care și Telefonul Copilului 0 800 1116.

Consultantul superior în Reprezentanța Comrat OAP Serghei Rudevici a vorbit despre Convenția ONU cu privire la drepturile copilului și Recomandările Comitetului ONU pentru drepturile copilului pentru Republica Moldova din septembrie 2017 în domeniul prevenirii violenței față de copii.

Oxana Gațenco, reprezentantul Direcției de poliție UTA Găgăuzia a relatat despre măsurile pe care le întreprinde poliția, pentru a combate violența în societate.

Svetlana Mironova a relatat despre mecanismele de colaborare în domeniul de apărare a drepturilor copilului care au devenit victime ale violenței sau care sunt potențiale victime ale violenței.

Psihologul Tatiana Ivanova a discutat cu elevii despre cauzele comportamentului violent la copii, despre diferite modalități de soluționare a situațiilor de criză în cadrul colectivelor școlare, despre cum reușește psihologul să aplaneze conflictele și să prevină violența în rândul copiilor și tinerilor.

Medicul Vitalii Mavrodi a  vorbit despre influența pe care o are comportamentul violent asupra sănătății, dar și despre cauzele violenței. Doctorul a adus exemple din propria practică de lucru cu  adolescenții care au  săvârșit tentative de suicid.

Specialiștii au răspuns la întrebările copiilor.

În a doua parte a evenimentului, Ombudsmanul Copiilor Maia Bănărescu a inițiat un dialog cu copiii despre propunerile pe care le pot înainta copiii pentru a elabora un plan de acțiuni de prevenire a violenței.

Lina Botnaru a prezentat copiilor un material video despre  obiectivele dezvoltării durabile și a discutat despre aceste obiective.

Copiii au lucrat în trei ateliere: două au elaborat propuneri pentru prevenirea torturii, al treilea - propuneri pentru copii în scopul contribuirii personale la realizarea obiectivelor dezvoltării durabile. La sfârșit copiii au prezentat propunerile.

Ombudsmanul Copiilor a apreciat întâlnirea ca foarte utilă pentru că a oferit copiilor posibilitatea de a vorbi direct despre problemele lor cu Ombudsmanul  și a promis elevilor că propunerile lor vor examinate și utilizate în activitatea Avocatului Poporului pentru drepturile copiilor.