A A A

AVOCATUL COPILULUI

Avocatul Copilului

Întâlnirea Avocatului Poporului pentru drepturile copilului cu membrii Consiliului Național al Elevilor

Maia Bănărescu, Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului, s-a întâlnit cu membrii Consiliului Național al Elevilor. Au fost discutate mai multe aspecte ce țin de drepturile copiilor, de respectarea drepturilor și identificarea soluțiilor pentru situați de nerespectare sau încălcare a drepturilor. De asemenea, elevii au fost familiarizați cu statutul și atribuțiile Ombudsmanului Copilului.

În cadrul întâlnirii a fost discutată situația copiilor care au un comportament emoțional complex și comportament delincvent, situația minorelor însărcinate, respectarea drepturilor copiilor în situație de risc, a copiilor care cresc și se educă în familii socialmente vulnerabile, rolul psihologului în dezvoltarea emoțională a copiilor, etc.

Unii copiii au venit cu propuneri de colaborare în domeniul educației sexuale a copiilor, protecția copiilor cu comportament deviant, protecția copiilor împotriva violenței și alte idei importante pentru promovarea drepturilor copilului și protecția acestuia în instituțiile de învățământ și societate.

Maia Bănărescu a precizat că pentru Ombudsmanul Copilului este foarte importantă opinia copiilor și că în acest scop se întâlnește cu copiii în instituțiile de învățământ, organizează Forumul copiilor, unde participă copii din toată țara și diferite concursuri.   

Totodată  a menționat că din luna noiembrie este lansat un sondaj pe platforma on-line UReport privind nivelul de cunoaștere a drepturilor copilului și a încurajat copiii să participe la sondaj. Un rol deosebit în comunicarea cu copiii o va avea, consideră Ombudsmanul, Consiliul Copiilor și tinerilor de pe lângă Ombudsman care urmează să fie instituit.

Opiniile copiilor sunt expuse în Rapoarte le anuale ale Ombudsmanului Copilului și servesc ca temei pentru identificarea drepturilor care urmează a fi incluse în acest raport.

La final, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului a precizat importanța Consiliilor elevilor din instituțiile de învățământ ca fiind exercitarea directă și democratică a dreptului la opinie, libertatea de exprimare și libertatea de asociere consfințite în art. 12, 13 și 15 din Convenția ONU cu privire la drepturile copilului. În opinia Ombudsmanului Consiliile Elevilor trebuie să aibă și un rol semnificativ în promovarea drepturilor copiilor din instituția de învățământ.