A A A

Decada pentru Drepturile Omului. Ediția 2018.

În perioada 3-14 decembrie curent Oficiul Avocatului Poporului planifică mai multe acțiuni în cadrul Decadei pentru drepturile omului. Ediția 2018 a Decadei va fi dedicată aniversării a 70-a a Declarației Universale a Drepturilor Omului.

În această perioadă, la inițiativa Oficiului Avocatului Poporului, în instituțiile de învățămînt primar și secundar vor fi desfășurate ore tematice privind principiile și valorile Declarației Universale  a Drepturilor Omului.

Pe 3 decembrie, de Ziua Internațională a persoanelor cu dizabilități, angajații Oficiului Avocatului Poporului în colaborare cu reprezentanți ai Consiliului Național al Tineretului și ai Asociației Nevăzătorilor vor organiza o acțiune de sensibilizare privind problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilități de vedere legate de accesul la spațiul public. În acest scop, împreună cu jurnaliștii invitați va fi parcurs traseul unor persoane nevăzătoare de la blocul unde locuiesc la obiectivele de menire socială. În acest mod, va fi atrasă atenția reprezentanților Primăriei municipiului, Preturii Sectorului Centru asupra barierelor existente în zona Telecentru, în care locuiesc mai multe persoane cu dizabilități de vedere, pentru accesul acestora la infrastructura socială. Tema Zilei Internaționale a persoanelor cu dizabilități anunțată pentru 2018 este „Abilitarea persoanelor cu dizabilități și asigurarea incluziunii și egalității lor”.

Pe 4 decembrie, Oficiul Avocatului Poporului va fi coorganizator al Conferinței anuale „Drepturile persoanelor cu dizabilități pe ambele maluri ale Nistrului – realități și perspective” alături de Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Asociația „Motivație”, Alianța Organizațiilor pentru Persoanele cu Dizabilități, sprijinite de Oficiul ONU pentru drepturile omului și IM Swedish Development Partner. Evenimentul va avea loc pe data de 4 decembrie, începînd cu ora 09.30, in incinta Hotelului Radisson Blu, sala „Begonia”.

Pe 6 decembrie, Oficiul Avocatului Poporului organizează Forumul Apărătorilor Drepturilor Omului. Evenimentul este prilejuit de aniversarea a 20-a de la adoptarea Declarației ONU cu privire la apărătorii drepturilor omului, aniversarea a 10-a de la adoptarea Declarației Consiliului Europei cu privire la apărătorii drepturilor omului, aniversarea a 70-a a Declarației Universale a Drepturilor Omului.

La Forum Oficiul Avocatului Poporului își propune să pună în discuție situația  apărătorilor drepturilor omului în Republica Moldova prin prisma recomandărilor preliminare ale Raportorului Special al Națiunilor Unite privind apărătorii drepturilor omului făcute recent publice pe marginea  vizitei sale în Republica Moldova, în perioada 25-29 iunie 2018;  rolul Oficiului Avocatului Poporului și al organizațiilor internaționale în promovarea și protejarea apărătorilor drepturilor și valorilor consemnate în Declarația Universală a Drepturilor Omului.

La forum sunt invitați reprezentanți ai ONG-urilor din domeniul drepturilor omului, ai CNSM, jurnaliști; juriști, reprezentanți ai Uniunii Avocaților; reprezentanți ai OHCHR, PNUD Moldova, ai OSCE, ai Consiliului Europei. Evenimentul va avea loc cu începere de la ora 09.00 in sala „Begonia”a Hotelului Radisson Blu.

De Ziua Internațională a drepturilor omului, pe 10 decembrie, Oficiul Avocatului Poporului va prezenta în cadrul unei conferințe rezultatele unui studiu sociologic „Percepții asupra drepturilor omului în Republica Moldova”. Cercetarea vizează percepția populației asupra situației drepturilor omului în Republica Moldova și este axată în special pe măsurarea nivelului de cunoaștere, a atitudinii și a experiențelor populației în raport cu acestea. Scopul Studiului este aprecierea evoluțiilor sau involuțiilor în domeniul respectării drepturilor omului, comparativ cu situația din anul 2016 cînd a fost realizat un studiu similar. Evenimentul va avea loc începând cu ora 9:30, în Sala de Conferințe Assembly a Hotelului Bristol Central Park (orașul Chișinău, str. Pușkin nr.32).

În perioada 3-14 decembrie angajații Oficiului Avocatului Poporului vor organiza instruiri, vor participa la emisiuni radio și televizate.

 

 

Direcția promovarea drepturilor omului

și comunicare a Oficiului Avocatului Poporului

Tel.: 060002656