A A A

Comunicat de presă

Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai apreciază drept deosebit de periculoase și inacceptabile afirmațiile făcute de către primarul orașului Orhei la adresa oponenților politici și jurnaliștilor.

Pe lîngă faptul că intimidează oponenții politici și jurnaliștii pentru critică, aceste declarații incită la violență  față de persoane sau grupuri de persoane,  propagă anumite stereotipuri și generează ură și dezbinare între oameni, susține Ombudsmanul.  Mihail Cotorobai a solicitat Procurorului General  examinarea afirmațiilor lui Ilan Șor și întreprinderea măsurilor care se impun în limita competențelor atribuite  privind apărarea drepturilor și libertăților omului.

Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai  s-a sesizat din oficiu pe marginea mesajului amenințător și jignitor al primarului or. Orhei şi preşedintele Partidului politic „Şor”, Ilan Șor, la adresa jurnaliștilor și a unor oponenți politici, făcut public după protestul din 20 iulie curent. Afirmațiile în cauză i-au trezit îngrijorări serioase Ombudsmanului care consideră că se impune o reacție operativă și adecvată din partea autorităților competente. În acest scop, Avocatul Poporului a solicitat Procurorului general examinarea circumstanțelor cazului și luarea de atitudine corespunzătoare gravității declarațiilor lui Ilan Șor după modul de reacționare, urmărire și prevenire.

În demersul expediat la Procuratura Generală se menționează că primarul or. Orhei şi preşedintele Partidului „Şor” i-a amenințat pe oponenții săi politici, pe care îi numește „svoloci”, „negodeai„, paskudî”, „tvari”  cu exterminare fizică: «Я обещаю: Они у меня будут висеть на Арке. Каждый. И Каждый будет делать с ними, что посчитает нужным. Потому что, они негодяи. Declarațiile sale includ totodată și chemări la răfuială fizică:Сволочи, негодяи, паскуды. Задавим их, задушим!»;

 Ilan Șor a mai spus că odată cu venirea sa la putere va aplica în raport cu jurnaliștii „plătiți să scrie mizerii despre oameni” o eventuală lege a lustrației. El a utilizat un limbaj licențios, ofensator și la adresa jurnaliștilor:  „gadî”, „jivotnîie”.

 Avocatul Poporului a apreciat drept deosebit de periculoase și inacceptabile astfel de mesaje care, pe lîngă faptul că intimidează oponenții politici și jurnaliștii pentru critică, incită la violență  față de persoane sau grupuri de persoane,  propagă anumite stereotipuri și generează ură și dezbinare între oameni.

Există un acord larg privind importanța dreptului la o exprimare liberă pentru funcționarea democratică a oricărei societății.  În același timp, toate democrațiile limitează sau interzic anumite tipuri de discursuri, considerate a fi dăunătoare sau periculoase. O parte dintre documentele internaționale care stabilesc importanța exprimării libere conțin și precizări privind situațiile în care acest drept poate fi limitat.  Atît libera exprimare, cît și egalitatea între cetățeni, implicit dreptul acestora de a nu fi discriminați, sunt principii fundamentale în contextul unei societăți democratice, se menționează în demersul Avocatului Poporului.

Ombudsmanul mai subliniază că într-o societate liberă dialogul politic trebuie să aibă loc într-un cadru pașnic și civilizat, cu respect față de oponenți și alți actori de pe scena publică.

În document se mai menționează că libertatea presei este una din valorile de bază ale democraţiei, iar libertatea de exprimare este un drept fundamental consfințit în Constituție. Persoanele  cu demnitate publică, politicienii,  în virtutea funcției sau poziției pe care o ocupă în societate, constituie inevitabil subiectul materialelor jurnalistice în chestiuni de interes public.

Limitele criticii acceptabile sunt mai largi în privința persoanelor publice decît în cazul  celor private.  Explicația acestei poziții are ca bază principiile unei societăți democratice, în care critica la adresa celor care își exercită puterea constituie drept fundamental și o îndatorire a mijloacelor de comunicare în masă, a persoanelor obișnuite și în mare măsură a societății. Acest fel de critică nu trebuie să fie limitată, deoarece constituie singurul mijloc de dezbatere în public a deficiențelor și de stabilire a remediilor posibile.

 

       Secția promovarea drepturilor omului,

relații internaționale și comunicare