A A A

Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, a participat la Adunarea generală și la Conferința anuală a ENNHRI, care au avut loc pe 24-25 octombrie la Atena.

Evenimentele organizate de ENNHRI au întrunit peste 100 de participanți, pentru a discuta modul în care Instituțiile naționale pentru drepturile omului (INDO) pot sprijini mai bine spațiul democratic și apărătorii drepturilor omului. Subiectul în cauză a fost pus în discuție și la cea de-a 13-a Conferință Internațională a Instituțiilor naționale pentru drepturile omului de la Marrakech, Maroc, organizat la începutul lunii octombrie curent  de Alianța Globală a Instituțiilor Naționale pentru Drepturile Omului (GANHRI). Urmare a  conferinței GANHRI a fost adoptată Declarația de la Marrakech - prin care INDO se angajează  de a promova și proteja drepturile apărătorilor drepturilor omului.

Dezbaterile la subiectul în cauză vin într-un moment crucial, deoarece Europa se confruntă cu o serie de amenințări la adresa drepturilor omului și a statului de drept, cum ar fi legislația care restricționează finanțarea și activitățile organizațiilor pentru drepturile omului, uciderea jurnaliștilor, atacuri la libertatea de întrunire și de interferențe cu independența judiciară. 

La Conferința ENNHRI de la Atena s-a menționat că INDO joacă un rol esențial în promovarea și protejarea drepturilor omului prin monitorizarea punerii în aplicare a acestora, consilierea statului și promovarea unei culturi a drepturilor.

La conferință au luat parte INDO europene, alți apărători ai drepturilor omului, reprezentanți ai societății civile și ai Oficiului Națiunilor Unite al Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului, ai Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, ai Oficiului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului, ai Consiliului Europei, ai instituțiilor Uniunii Europene și Agenției Uniunii Europene pentru Drepturi Fundamentale. 

Conferința a inclus sesiuni de nivel înalt și mese rotunde interactive pentru dialog deschis și dezbatere, oferind posibilitatea de a face o trecere în revistă a amenințărilor cu care se confruntă INDO și bunele practici ale apărătorilor drepturilor omului din regiune, de a se sublinia rolul INDO de apărător al drepturilor omului și de susținător al altor apărători ai drepturilor omului. 

La conferință în acest mod a fost marcată aniversarea a 20-a a Declarației ONU privind apărătorii drepturilor omului, și de zece ani de la adoptarea Recomandării Consiliului Europei privind anul apărătorilor drepturilor omului.  

La Adunarea generală a ENNHRI Emily Logan, fostul Ombudsman irlandez pentru drepturile copiilor și actualul comisar-șef pentru drepturile omului și egalitate din Irlanda, a fost aleasă președinte al  ENNHRI și membru al Biroului Alianței Globale pentru instituțiile naționale pentru drepturile omului (GANHRI) .