A A A

Avocatul Poporului - la Gala Premiilor ONU în domeniul drepturilor omului

Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, a participat pe 6 decembrie la festivitatea decernării Premiilor ONU în domeniul drepturilor omului, ediția 2018.

În discursul rostit în deschiderea evenimentului, Ombudsmanul  a spus că este onorat să participe la Gala Premiilor ONU, pornind de la dubla semnificație a Zilei Internaționale a drepturilor omului din acest an. Pe 10 decembrie consemnăm aniversarea a 70-a a Declarației Universale a Drepturilor Omului – act de o importanța crucială pentru umanitate, precum și 20 de ani de la adoptarea Declarației ONU cu privire la apărătorii drepturilor omului.

Mihail Cotorobai a amintit de faptul că tot în anul curent Instituția Națională de Protecție a Drepturilor Omului a consemnat 20 de ani de activitate. Mai mult, în 2018, Oficiul Avocatului Poporului a fost acreditat cu statutul „A”, conform Principiilor de la Paris, ceea ce constituie dovada aprecierii corespunderii instituției cerințelor și standardelor internaționale în domeniu, dar și obligă membrii echipei să fie în continuare mai activi și mai eficienți.

Anul 2018 a fost încărcat cu evenimente internaționale legate de sfera drepturilor omului și actorii implicați în activitatea de promovare și protecție a drepturilor omului,  a fost unul jubiliar pentru  mai multe organizații de profil ale ombudsmanilor, a declarat Mihail Cotorobai.

Totodată, Avocatul Poporului a afirmat că în plan național anul 2018 s-a evidențiat prin regrese în domeniul drepturilor omului. Tot mai frecvent experții din sfera dată,  partenerii externi ai țării noastre vorbesc despre justiția selectivă din Moldova, derapajele legate de libertatea de exprimare, deteriorarea statului de drept, a standardelor democratice. Anul 2018 a fost unul cu discursuri de ură în spațiul public și cu intimidări la adresa jurnaliștilor.

În asemenea condiții apărătorilor drepturilor omului le vine tot mai greu să-și exercite atribuțiile, dar sporește și rolul lor în societate. Din această perspectivă, premiile ONU din 2018 vor avea o valoare aparte, a declarat Mihail Cotorobai.

 Avocatul Poporului a felicitat laureații premiilor ONU din sfera drepturilor omului, ediția 2018, cu ocazia desemnării lor în această calitate și le-a mulțumit pentru contribuția lor la edificarea unui stat democratic, de drept, în care respectarea drepturilor omului să fie o prioritate absolută pentru autorități.