A A A

Avocatul Parlamentar Aurelia Grigoriu a înainat un Aviz cu recomandări pentru apărarea drepturilor unui condamnat-persoană cu dizabilităţi

 Activitatea avocatilor parlamentari este menita sa asigure garantarea respectarii drepturilor si libertatilor constitutionale ale omului de catre autoritatile publice centrale si locale, contribuind astfel la apararea drepturilor omului prin prevenirea incalcarii acestora si repunerea in drepturi.

In adresa Centrului pentru Drepturile Omului din Moldova a parvenit petitia condamnatului G.St., detinut in Penitenciarul din Cricova.

In petitie era invocat faptul ca condamnatul detine gr. I de invaliditate, fiind imobilizat la pat si ca nu este asistat medical cind apare astfel de necesitate. De asemenea a fost mentionat lipsa de tratament adecvat si de asistenta medicala solicitata. Mai mult ca atit, de cind ispaseste pedeapsa cu inchisoare niciodata n-a fost examinat de catre medic in unitatea medicala a penitenciarului. In astfel de circumstante, conditiile de acordare a asistentei medicale deroga de la reglementarile legale.  
Dat fiind faptul ca condamnatul G.St. detine gr. I dizabilitate locomotorie,   colaboratorii Centrului pentru Drepturile Omului din Moldova, la 14.12.2012, au  efectuat o vizita la locul de detentie a acestuia. 
In cadrul vizitei in penitenciar s-a constatat ca condamnatul G.St. este plasat intr-o camera spatioasa, regim initial, in conditii relativ bune.    Condamnatul G.St. avea la dispozitie un carucior, care i-a fost adus de catre rudele sale cu 2 saptamini anterior vizitei. Insa   pentru a iesi din camera urmeaza a depasi pragul de la usa de 20 cm inaltime si ulterior scarile, care nefiind adaptate necesitatilor persoanelor cu dizabilitati, fac deplasarea dificila sau chiar imposibila. Mai mult ca atit, deplasarea la WC este imposibila fara ajutorul unor alte persoane, iar plecarea la baie pentru proceduri de igiena este un lux, deoarece baia se afla in alta sectie, ceea ce presupune infruntarea scarilor atit dintr-un bloc cit si din altul. Condamnatul G.St. a mentionat ca ceilalti condamnatii de regula, il ajuta sa se deplaseze, ori de cite ori are nevoie atit la WC cit si la baie.  
Circumstantele in cauza denota faptul ca condamnatul G.St. este detinut in conditii degradante, o data ce n-are posibilitatea sa se deplaseze de sine statator la baie sau WC pentru a-si satisface necesitatile vitale si de igiena.
In cadrul investigarii cazului, condamnatul G.St. a mentionat ca in Penitenciarul 15 se afla din mai 2012, iar pensia de invaliditate o primeste din iulie 2012 in pofida faptului ca expertiza medicala a vitalitatii a avut loc in martie 2012.
Informatia oferita de Casa Nationala de Asigurari Sociale denota tergiversarea termenului de depunere a documentelor pentru stabilirea dreptului la pensie de invaliditate.
Astfel, efectuand o analiza a situatiei de facto, au fost depistate derogari de la actele nationale si internationale, fapt ce denota ca condamnatului G.St. se lezeaza drepturile fundamentale prevazute de Conventia ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilitati, a carui scop este respectarea demnitatii intrinseca a persoanelor cu dizabilitati; art. 3 al Conventiei pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale ale omului,  Conventia impotriva torturii si altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante, Constitutia Republicii Moldova (art. 24, 36, 51); pct. 501, 503 al Statutului executarii pedepsei de catre condamnati, Ordinul Ministerului Justitiei Nr. 478 din  15.12.2006 privind aprobarea Regulamentului cu privire la modul de asigurare a asistentei medicale persoanelor detinute in penitenciare.
Avocatul parlamentar Aurelia Grigoriu a inaintat, in temeiul articolului 27 al Legii nr. 1349-XIII din17.10.1997 cu privire la avocatii parlamentari,   Directorului General-interimar Departamentului Institutiilor Penitenciare a  Ministerului Justitiei un Aviz cu recomandari intru ameliorarea situatiei condamnatului G.St., asigurarea respectarii drepturilor detinutului si inlaturarea incalcarilor de lege.