A A A

Aspecte de prevenire a torturii în penitenciare discutate în cadrul mesei rotunde organizate de Consiliul pentru Prevenirea Torturii

Consiliul pentru Prevenirea Torturii, ca Mecanism Național pentru Prevenirea Torturi, a organizat la 28 mai 2018 masa rotundă „Situația în locurile de detenție din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor din subordinea Ministerului Justiției pentru anul 2017. Constatările Consiliului pentru Prevenirea Torturii (CpPT)”.

 La eveniment au participat   Avocatul Poporului pentru drepturile copilului,  membrii Consiliului pentru Prevenirea Torturii, reprezentanții Administrației Naționale a Penitenciarelor,  șefii instituțiilor penitenciare, reprezentanții Oficiului Avocatului Poporului și a societății civile.

Discuțiile din cadrul evenimentului au fost axate pe constatările Consiliului pentru Prevenirea Torturii, rezultate din vizitele prevenite efectuate de membrii Consiliului pe parcursul anului 2017 în instituțiile ale ANP din cadrul Ministerului Justiției.

Ana Racu, expertă în drepturile omului, membra UN CAT, moderatoarea evenimentului a menționat rolul Consiliului pentru Prevenirea Torturii și aportul lui în activitatea de prevenire.

Activitatea Consiliului pentru Prevenirea Torturii  în anul 2017 a fost prezentată de Ceslav Panico, membru  al Consiliului.

Mihai Gorincioi, membru  al Consiliului, a vorbit despre tratamentul deținuților în locurile de detenție din instituțiilor subordonate Ministerului Justiției/ANP.

Garanțiile împotriva torturii și altor rele tratamente în locurile de detenție din cadrul instituțiilor subordonate Ministerului Justiției/ANP au fost prezentate de membrul Consiliului Dumitru Russu.

Oxana Gumennaia, membră a Consiliului, a abordat subiecte ce țin de condițiile de detenție în locurile private de libertate din cadrul instituțiilor subordonate Ministerului Justiției/ANP.

Svetlana DOLTU, membră a Consiliului, a vorbit despre asistenţa medicală în locurile de detenție din cadrul instituțiilor subordonate Ministerului Justiției/ANP

De asemenea în cadrul întrunirii a fost discutată colaborarea în continuare între Consiliul  pentru Prevenirea Torturii, Ministerul Justiției și Administrația națională a Penitenciarelor.

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Consiliul pentru Prevenirea Torturii (CpPT) – instituție colegială cheie în sistemul de prevenire a torturii și altor rele tratamente în Moldova”. Proiectul este implementat de Institutul de Reforme Penale (IRP) în parteneriat cu Oficiul Avocatului Poporului (OAP) și Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR), cu sprijinul Fondului Special al Protocolului Opțional la Convenția ONU pentru prevenirea torturii (Special Fund OP CAT).